Categoriesblog

Mikor kell megvizsgálni a COVID-19 expozíció után

Mikor kell megvizsgálni a COVID-19 expozíció után

Az emberek segíthetnek megakadályozni a SARS-COV-2 átvitelét, a COVID-19-et okozó vírus egy ismert expozíció utáni teszt elvégzésével. A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) azt javasolják, hogy legalább 5 nappal az expozíció után teszteljenek.

A CDC azt is javasolja, hogy az önszolitást és a tesztelést azonnal javasolja, ha egy személynek COVID-19 tüneteit alakítja ki.

A tesztek azonban hiányosak, tehát nem észlelhetik a betegség összes esetét. Ha valaki úgy gondolja, hogy a COVID-19-nek vannak kitéve, akkor érdemes több gyors tesztet elvégezni.

Az emberek szintén jelentősen csökkenthetik a vírus átterjedésének kockázatát, ha feltételezzük, hogy pozitívak, amíg negatív tesztet nem kapnak. Önmagát is magírozhatják-még negatív teszttel is-, ha bármilyen tünet kialakul.

További információ, hogy megtanulja, mikor kell tesztelni a COVID-19-et, a rendelkezésre álló különféle típusú teszteket és a tesztek elérésének módját.

Az összes adat és statisztika a közzététel idején a nyilvánosan elérhető adatokon alapul. Néhány információ elavult lehet. Látogasson el a Coronavírus csomópontunkra a legfrissebb információkért a Covid-19 járványról.

mikor kell tesztelni

Amikor egy személy úgy dönt, hogy teszteli a COVID-19-et, attól függ, hogy mikor vannak kitéve, ha vannak tünetei, és még sok más. Fontos figyelembe venni ezeket a tényezőket – különösen, ha egy személy korlátozott hozzáféréssel rendelkezik a tesztekhez.

Inkubációs periódus

Az inkubációs időszak az idő az ember fertőzésnek való kitettsége és a tünetek megjelenése között. Általában egy fertőzéssel rendelkező személy pozitív tesztelést fog eredményezni, miután elkezdi mutatni a tüneteket. Még akkor is, ha negatívan tesztelnek az inkubációs időszak alatt, mielőtt a tüneteket mutatnák, akkor az inkubációs időszak után továbbra is pozitívan tesztelhetik.

A vizsgálatok eltérő inkubációs periódusokat találtak a COVID-19 esetében, de a legtöbb 2–14 napos tartományt javasol.

A vírus különféle törzseinek azonban eltérő inkubációs periódusa lehet. Például a BA.1 omicron változatnak rövidebb inkubációs periódusa van, mint a vírus korábbi verziói.

A 2022 -es tanulmány 77 tüneti emberről, az Omicron változatban azt találta, hogy az emberek átlagosan kb. 2,8 nap után tüneteket tapasztaltak. Ez 4,5 nap volt az alfa -változat, a vírus eredeti törzse számára.

Latencia -periódus

A késési időszak a pozitív tesztelés időpontjának tartja. A késleltetési időszak alatt az ember fertőző lehet másoknak, de nem mutat tüneteket.

Általában az inkubációs és késési periódusok átfedésben vannak, de a késési időszak kissé rövidebb.

Az eredeti SARS-COV-2 vírus és a korai variánsok késleltetési periódusa 3–4 nap volt. Ez idő alatt egy személy pozitív tesztelhet, és lehetősége van arra, hogy a vírust másoknak továbbítsa. Ugyanakkor nem tudnák, hogy vírusuk van, amíg el nem érik az inkubációs időszakot az 5–6. Nap körül. Ezen a ponton elkezdenek tüneteket mutatni.

Az újabb variánsok esetében mind a késés, mind az inkubációs periódus drasztikusan zsugorodott. Jelenleg nincs kutatás ezen időszakok hosszáról az újabb variánsok esetében.

mikor kell elvégezni egy tesztet

Egy személy elkezdheti a tesztelést már az ismert expozíció után 1–2 nappal, és folytatja a tesztelést akár egy hétig.

A CDC irányelvei kissé különböznek. Javasolják, hogy legalább 5 nappal az utolsó expozíció után teszteljék. Ha egy személynek COVID-19 tünetei vannak, akkor azonnal tesztelni kell.

Ugyanakkor bizonyítékok vannak arra, hogy hasznos lehet a tesztelés hamarosan egy ismert expozíció után, és hogy a késői tesztelés hamis negatívat okozhat.

A 2021 -es tanulmány azt sugallja, hogy a vírusterhelés csúcspontja a 4–6. nap között, majd gyorsan csökken. Ez a tanulmány azonban csak a SARS-COV-2 korai átvitelét vizsgálta, mielőtt új variánsokkal széles körben elterjedt fertőzéseket mutatna, tehát ezek a számok valószínűleg változnak.

Ennek ellenére a vírusterhelés hirtelen csökkenése azt jelenti, hogy a késői tesztelés hamis negatívat okozhat.

Ugyanaz a tanulmány azt találta, hogy a populáció szintjén a gyakoribb tesztelés pozitívabban eredményezne, és potenciálisan elősegíti a vírus elterjedésének lassítását. Ez azt sugallja, hogy a több teszt elvégzése a legjobb módja annak meghatározására, hogy egy személynek van-e SARS-COV-2.

teszttípusok

covid-19 tesztek két kategóriába tartoznak: gyors és laboratórium.

Gyors tesztek

Home Covid-19 tesztek olyan tesztek, amelyeket egy személy otthon elvégezhet. A legtöbb azonnali vagy közel instáns eredményt kínál, és általában megfizethetőbb és hozzáférhetőbb.

Bár lehet, hogy több hely van a hibák tesztelésére, a The New England Journal of Medicine Journal egy cikke megjegyzi, hogy sok gyors teszt elvégzése hatékonyabb a fertőzés észlelésében, mint egy drága laboratóriumi teszt egy időben –

Olvassa el a COVID-19 otthoni tesztek 9 lehetőségét.

Laboratóriumi vizsgálatok clean forte összetétele kattintson a további olvasáshoz

Az orvosi hivatalban lévő tesztek gyors vagy laboratóriumi tesztek lehetnek. A laboratóriumi vizsgálatok általában néhány napot vesznek igénybe az eredményekhez.

Bár egyes kutatások azt mutatják, hogy ezek pontosabbak lehetnek, egy 2022 -es tanulmány hasonló tesztelési pontosságot talált a Delta és az Omicron variánsokkal végzett otthoni tesztek körében. Az eredmények a legpontosabbak voltak, ha valaki többször tesztelt.

A tesztek hozzáférése

Az Egyesült Államok minden háztartása az USA kormányának ingyenes tesztekhez férhet hozzá, amikor itt feliratkozik. Az emberek online teszteket is vásárolhatnak.

Az Egyesült Államokban az emberek számára fontos, hogy csak az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség (FDA) által jóváhagyott tesztet használjon. Az FDA itt tartja fenn a jóváhagyott otthoni tesztek átfogó listáját.

Azok az emberek, akik a laboratóriumi vizsgálatot részesítik előnyben, gyakran COVID-19 teszteket kaphatnak az orvos irodájában vagy más orvosi központban. Az egyéneknek felhívniuk kell, mielőtt megérkeznének, hogy megkérdezzék, hogy a létesítménynek van -e tesztje és eljárásai. Az emberek kapcsolatba léphetnek az egészségbiztosítási szolgáltatóval, hogy ellenőrizzék, hogy a terv fedezi-e a COVID-19 teszteket.

Az Egészségügyi és Emberi Szolgáltatások Minisztériuma itt tartja a tesztelési helyek átfogó listáját. Sokan sétálási tesztelést kínálnak, nincs szükség időre.

Hogyan továbbítja a COVID-19

SARS-COV-2 elsősorban a légzési cseppekön keresztül köhögésből vagy tüsszentésből származik. Egy személy megszerezheti a vírust, amikor a cseppek a szájába vagy az orrába lépnek.

Ez akkor fordulhat elő, amikor:

  • Egy személy szoros kapcsolatban áll valakivel, aki beszél, amikor beszél, ha beszél, ha beszél, amikor beszél.
  • Az embernek cseppek vannak a kezükön, majd megérinti az orrát vagy a szájukat.
  • Az embernek szoros fizikai kapcsolata van valakivel, akinek SARS-COV-2 fertőzése van.

A fertőzés megszerzése valószínűbb, ha egy személy szoros kapcsolatban áll egy másik személlyel egy hosszabb ideig rosszul szellőztetett térben.

Tudjon meg többet arról, hogy a SARS-COV-2 hogyan továbbítja.

Gyakran feltett kérdések

A következő szakasz válaszol néhány általános kérdésre, hogy mikor kell tesztelni a COVID-19-et.

Mit tegyek, ha azt gondolom, hogy van Covid-19?

Az a személy, aki azt gondolja, hogy Covid-19-nek van, úgy viselkedik, mintha tenné. Ez azt jelenti, hogy elszigeteljük a másoktól, és jól felszerelt, kiváló minőségű maszkot viselünk, ha más emberek körül kell lenniük.

Fontos, hogy teszteljük a fertőzést és segítsük a karantén meghatározását. A CDC azt javasolja, hogy legalább 5 napig izoláljanak, ha egy személy tünetmentes vagy tüneteik javulnak.

Mi lenne, ha oltott és növekszem?

Míg az oltások csökkentik a SARS-COV-2 megszerzésének vagy továbbításának kockázatát, nem szüntetik meg azt. Az ember csökkentheti a vírus átadásának kockázatát azáltal, hogy elkerüli mások, különösen az orvosi kiszolgáltatott személyek számára, akik orvosi szempontból kiszolgáltatottak lehetnek. Mindig maszkot kell viselniük.

A CDC azt tanácsolja, hogy a vakcinázott embereknek ne kelljen karanténba lépniük, ha nincsenek tünetei.

Vizsgáljam meg, ha a tesztem negatív?

Míg a CDC hivatalosan nem javasolja az újbóli vizsgálatot, az adatok azt mutatják, hogy a gyakori tesztelés-különösen az otthoni tesztek-növelheti a pontos pozitív eredmény elérésének valószínűségét.

Azok az emberek, akik jelentősen csökkenteni akarják a vírus terjesztésének kockázatát, naponta több napig tesztelni akarnak.

Mi van, ha nincs tüneteim?

tünetmentes emberek továbbra is átadhatják a SARS-COV-2-t. Az egyének kb. 2 nappal a tüneteik megjelenése előtt fertőzőek.

Az a személy, aki úgy gondolja, hogy nincs tünete, még nem fejlődhetett volna ki. A CDC legalább 5 napig javasolja az elszigetelést.

Összegzés

covid-19 nagyon fertőző betegség, különösen az újabb variánsokban. A terjedés lassítása segíthet az embernek elkerülni a hiányzó munkát vagy az iskolát, miközben védi a kiszolgáltatott embereket, és azokat, akik nem tudnak oltást kapni.

Azoknak az embereknek, akiknek a közelmúltbeli expozícióval rendelkeznek, néhány nap után legalább tesztelniük kell. Az óvatosabb megközelítés magában foglalja a napi tesztelést és a maszk viselésének folytatását.

  • Fertőző betegségek/baktériumok/vírusok

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézményekből, valamint az orvosi folyóiratokból és társulásokból származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a