CategoriesUncategorized

Minden, amit tudnia kell az illóolajokról,

Minden, amit tudnia kell az illóolajokról,

Az illóolajok különféle növények koncentrált kivonata. A gyakorlók a természetes és alternatív egészségügyi gyakorlatokban, például az aromaterápiában és a naturopathiában használják őket.

Sok növény tartalmaz néhány potenciálisan hasznos vegyületet. Sok esetben azonban nincs elegendő bizonyíték arra, hogy azt sugallják, hogy kezelést vagy gyógyulást gyógyítanak.

Ebben a cikkben többet megtudhat az illóolajok felhasználásairól, előnyeiről és lehetséges mellékhatásairól.

Mik az illóolajok?

Az illóolajok különféle potenciálisan előnyös növények folyékony kivonata. A gyártási folyamatok kinyerhetik a hasznos vegyületeket ezekből a növényekből. Az

illóolajok gyakran sokkal erősebb illatot mutatnak, mint a növények, amelyekből származnak, és magasabb szintű hatóanyagokat tartalmaznak. Ennek köze van az illóolaj előállításához szükséges növényi anyag mennyiségéhez.

Különböző módon lehet a gyártók az illóolajokat kinyerni, beleértve:

 • gőz- vagy víz desztillációt. Ez a folyamat átadja a vizet vagy a forró gőzt a növényeken, elhúzva az alapvető vegyületeket a növényi anyagtól.
 • Hideg sajtó. Ez a folyamat úgy működik, hogy mechanikusan megnyomja vagy megnyomja a növényi anyagot, hogy az alapvető gyümölcsleveket vagy olajokat felszabadítsa. Egy egyszerű példa erre az, ha a citromhéj megnyomása vagy háborítása után a citrom friss illata illata lenne.

Az aktív vegyületek extrahálása után a növényi anyagból egyes gyártók hozzáadhatják őket egy hordozóolajhoz, hogy több terméket kapjanak ugyanabból az illóolajból. Ezek a termékek már nem tiszta illóolajok, hanem keverék.

használja a

A gyártók illóolajokat használnak egy termékkínálat készítéséhez. A kozmetikai és a sminkipar illóolajokat használ parfümök létrehozására, illatot adva a krémekhez és a testmosókhoz, és akár természetes antioxidánsok forrásaként néhány szépségápolási termékben.

Számos természetes orvostudományi szakember, például az aromaterapeuták, illóolajokat használnak. Az aromaterápia magában foglalja ezen illóolajok levegőbe történő elterjedését.

Az aromaterapisták úgy vélik, hogy az illóolajokban történő légzés lehetővé teszi számukra, hogy belépjenek a tüdőbe és a véráramba, ahol a potenciálisan hasznos vegyületek némelyike a test számára előnyös lehet.

Bárki, aki mentolált gőz dörzsölést használt, hogy megtisztítsa a sinusokat, az aromaterápiát alkalmazta. Mint a 2013. évi tanulmányi írók, a mentol ilyen módon történő belélegzése csökkentheti a torlódások és a légszomjat.

valamint belélegezve, illóolajok hozzáadásával a hordozóolajhoz és a bőrbe masszírozva az aktív vegyületeket is a testbe szállíthatják.

Az embereknek soha nem szabad az illóolajokat közvetlenül a bőrre alkalmazni anélkül, hogy hígítanák őket, kivéve, ha az egészségügyi szakember közvetlen irányítása alatt áll.

Az illóolajok lenyelése is veszélyes. Nemcsak az illóolajok rendkívül koncentráltak, hanem irritálhatják a testben lévő érzékeny sejteket is.

Ritka esetekben néhány ember szedhet szájon átkapszulákat, amelyek illóolajat tartalmaznak. Az embereknek azonban ezt csak egy egészségügyi szakember irányítása alatt kell megtenniük.

Általában azonban egy személynek azonban nem szabad a szokásos kereskedelmi illóolajokat a szájuk közelében vagy más helyekbe helyeznie, ahol beléphet a testbe, például a szem, a fül, a végbélnyílás vagy a hüvely.

Hatékonyak?

Egyes illóolajok hatékonyak lehetnek, attól függően, hogy az ember hogyan használja őket.

Van egy olyan növény, amely potenciálisan aktív vegyületeket tartalmaz. A gyártók tucatnyi növényi olajat tucatnyi illóolajtermékké változtattak. A legnépszerűbb illóolajok egy része a következők:

 • Levendula
 • borsmenta
 • Teafa
 • citrom
 • édes narancs
 • eukaliptusz
 • narancs
 • kamilla
 • ylang-ylang

A Ezekben az olajokban lévő vegyületek bizonyos egészségügyi hatással lehetnek az emberi testre. A következő cikkek több információt nyújtanak arról, hogy a közös egészségügyi feltételek előnyei lehetnek az illóolajok használatából:

 • Hidegfekélyek
 • Sinus fertőzések
 • Fájó izmok

mellékhatások

Sokan azt gondolják, hogy mivel az illóolajok természetes termékek, nem okoznak mellékhatásokat. Ez nem igaz. Az illóolajok potenciális mellékhatásai a következők:

 • Irritáció és égés: Mindig hígítsuk az olajokat hordozóolajjal, mielőtt a bőrre felhordnák. Először alkalmazzon egy kis mennyiséget egy kis bőrterületre, hogy megvizsgálja a reakciókat.
 • Asztma -támadások: Noha az illóolajok biztonságosak lehetnek a legtöbb ember számára, hogy néhány asztmás ember reagáljon a füstben való légzésre.
 • Fejfájás: Az illóolajok belélegzése segíthet néhány embernek a fejfájásban, de a túl sok belélegzés fejfájást okozhat másokban.

Az illóolajok véletlenül veszélyesek lehetnek, és potenciálisan életveszélyesek lehetnek.

A 2012-es esettanulmány egy halálos esetet vizsgált meg, aki borsmentaolajat fogyasztott. Míg a legtöbb ember nem tapasztal ilyen súlyos reakciókat, sok olaj toxinként működhet a test belsejében.

Bárki, aki véletlenül lenyelte az illóolajokat, meg kell hívnia a méregszabályozást. Az Egyesült Államokban az 1-800-222-1222 telefonszámot kell hívniuk.

Tartsa a palackot kéznél, hogy leírja nekik.

Az illóolajok behozatala a szemébe vagy a nyálkahártyák égést és károkat okozhatnak a környéken. Ha az illóolajok érintkezésbe kerülnek a szemmel, alaposan öblítse le őket vízzel, és vegye fel a kapcsolatot az orvossal.

Tárolja az illóolajokat a gyermekektől, és tartsa el őket a többi terméktől. Néhány illóolaj halálos lehet a háziállatok számára, még akkor is, ha egy személy csak diffúzorban használja őket. Mindig vizsgálja meg, mely olajokat biztonságosan használhat háziállatok körül, vagy kérdezze meg állatorvosot.

Még nem világos, hogy az illóolajok milyen hatással vannak a terhes vagy szoptató nőkre és gyermekeikre. Míg néhányan biztonságosnak tartják őket a használatra, sok orvos azt tanácsolja a terhes nőknek, hogy kerüljék az illóolajokat.

Összegzés

Az illóolajok a potenciálisan jótékony növények folyékony kivonata. Az emberek kezdenek széles körben használni az illóolajokat a különféle közös állapotokhoz, és néhány kutatás azt mutatja, hogy bizonyos esetekben segíthetnek enyhíteni a tüneteket.

Az illóolajok általában biztonságosak, ha egy személy helyesen használja őket. Mindig hígítsa az illóolajokat, mielőtt a bőrre felhordja, és soha ne nyelje be őket.

 • Fejfájás/migrén
 • Kiegészítő orvoslás/alternatív orvoslás

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, akadémiai tanulmányokból származnak Kutatási intézmények, orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a